1992-1994



ÉRA CLOGGINGU 

 

zpět do historie

  • 1992 – 1994 – ÉRA CLOGGING

V létě 1991 vyvrcholil odpor vůči mě a Jarce a vůbec vůči caramellímu pojetí škváry u části československých klubů. Klubu M-Separate a Country Farrow se podařilo zmanipulovat volby, postavit nás s Vladem Grežem uměle proti sobě a nakonec zvolit presidentem CSAS Vlada. A směr českého square dance se začal ubírat směrem k německému pojetí.

 Jarku zase definitivně odradila naše týdenní návštěva hamburských square dance klubů, kdy na závěr uviděla tančit španělské flamengo a řekla si také, že square dance UŽ NE! Že to totiž není tanec… a pustila se do nových show předtančeních a hlavně cloggingu.

Vyhlásili jsme na září 1991 nový konkurs a „rozloučili“ se s lidmi, kteří uměli jen poslouchat pokyny callera a neměli žádný smysl pro tanec a show. Jejich šéfem se stal Petr Gottwald a Sybilla a založili svojí skupinu round dance Clementine. A já jsem se vrhnul na propagaci Caramelly v USA a zaměřili jsme se na CLOGGING.

Ze čtyřiceti lidí z přípravky jsme si vybrali Punču, Béďu, Jirku Musialka, Fouska, Evu 1, Evu 2, Mirka Štefku, Milenu Bačinovou, Rosálku, Radku Písařovou, Radka, Mirka a Janu Zahrádkových, Kláru Somolíkovou, Zuzku a Báru Klenovcových, Dana Hartla, Petra Židlického a Lídu Májovou, Zuzku a Danu Charvátových. V roce 1992 jsme pozvali z Plzně Martina Konráda a Janu Juhovou. Později se k nim přidal Jirka Šístek.

Z dětí na ZŠ Svodody si Jarka v roce 1992 začala tvořit naše první Dětičky. Nejlepší v nich byla Tereza Bachová, Tereza Smažíková, Eva Drličiaková a Kamila Šmídová a později Linda Kunzelová, Aleš Bureš, Pavel Soukup, Milenka Laňová, Lucka a Alice Totterová, Anny Stará a později slavná housistka v Country Sisters – Monika Romanovská.

A Jarka začala spolu s Miladou tvořit. Nejdřív to byl Break.

Pak Stepovačky.

 Pak Láďa Bartoň vymyslel úvod a konec Freestylu. Milada Pánskej I. Pak Jarka Mávačky a Kankán. V roce 1994 pak ještě Milada Humingbird a nestepové dívčí sexy show Romeo. Dětičky měly od Jarky svoje předtančení – Kobylky, Mr.Vain, Měsíc.

A začali jsme se objevovat v televizi. Ale ne jako „křoví“ ale sami za sebe! Za Caramellu! Jarka se totiž někde seznámila s Jiřím Brabcem, v té době hudební a televizní country hvězdou, který měl svůj klub v hotelu Forum a v televizi svůj pravidelný pořad „Country Expres Praha – Nashville“. Přišel se na nás podívat na zkoušku i s režisérem Adamem Rezkem. A záhy jsme dostali pozvání do televize. Bylo to na jaře 1992. A byl to Freestyle.

 A následovalo další pozvání do pořadu Televarieté Vladimíra Dvořáka a Jiřiny Bohdalové. A byla to slavná premiera legendárních Stepovaček.

Pak to byla obří pražská akce "Bravo Klombus" a Americký country bál v Lucerně, kde hráli i Nota bene…a tančila Caramella a Dvorana.

Televize si natočila i náš Break při vystoupení v country klubu Srdíčko. Ačkoliv jsme tam do konce roku vystoupili 38x viděli nás tak čtyři tisíce lidí. Ale díky televizi uviděli Caramellu miliony lidí. A to vše v roce 1992.

Vůbec byl rok 1992 úžasný. Vystupovali jsme také na dvou velkých akcích v Lucerně. Tu první „Hlas Ameriky z Prahy“ jsme dokonce spolupořádali! A ta druhá byl Velký Country bál od časopisu Dívka! Lucerna se tedy zaplnila jen z poloviny, ale představa že by dnes (v roce 2012) časopis Dívka uspořádal country bál v Lucerně, to je něco nemyslitelného. Tehdy to bylo skoro normální!

Pozvání za honorář na první zahraniční country festival přišlo z Rakouska na festival v Traunsteinu. Jeho pořadatel – Walter Nevada z Vídně – se na nás přišel v Praze podívat díky doporučení Fratiška Hackera z KTO. A na plakátech nás uvedl jako „Cancan Gruppe aus Bohmen“. Z Rakouska jsme pak všichni jeli rovnou (!) do Itálie  a dokonce vystoupili za večeři i v jedné italské restauraci u moře v Bibione… V Benátkách (!!) jsme natáčeli clogging na molu u gondol, a já, Jarka, Tonda Soušek a Evička jsme ještě pokračovali do Florencie, Pisy, Monaka a Cannes… Moc jsme chtěli prorazit s Caramellou do Evropy. Ale museli jsme si s Jarkou ještě pár let počkat…

Ale tenhle festival v Traunsteinu odstartoval naše „dobývání Evropy“. Jako sněhová koule se začaly na tohle první vystoupení nabalovat další pozvánky, doporučení a objednávky. Tak nás tu třeba viděl manager z městečka Millstat u jezer v Korutanech. A tam jsem zase v roce 1995 v hotelu na nočním stolku objevil propagaci Karl May Festspiele ve Weitensfedu, poslal tam naši propagaci a v lednu 1996 jsme byli pozváni se předvést. Následovaly nádherné roky a letní angažmá 1996 až 2002… A tak to bylo i s ostatními festivaly. Ale to až v další kapitole.

Clogging se v českých zemích objevil až v roce 1987. Od Jasana Bonuše se odtrhla jeho taneční skupina Country VŠ Praha a přejmenovala se na Colaloca. Vedl ji Leša Leiský s Irenou a tančil tam třeba i Tácek s Alicí. A tahle skupina prvně ukázala clogging na Setkání tanečních skupin v roce 1988. Teď sledování jejich předtančení vyvolává salvy smíchu, ale tehdy to byla skutečná bomba!

Platili jsme si lektorku od Jasana a učila nás „clogging“ ale bylo to něco mezi stepem a cloggingem. Skutečný clogging jsme viděli až v létě 1988 v Německu od Country Cloggers Moniky Zoeller. Od ní jsme získali videokazety z její návštěvy  v USA, kde natáčela největší soutěžní cloggerskou akci v USA. A z toho Jarka nejvíce čerpala.

V roce 1992 jsme se v Praze, v hotelu Internacionál v Dejvicích, já a Jarka setkali osobně s paní Carolyn Stevens, majitelkou firmy Stevens Stompers. A to byl jeden z tří nejdůležitějších momentů v historii Caramelly. To ona nám pak zařídila turné po USA, sponzorovala Euroclog 95 i 96 a napsala o nás v americkém Double Toe Times. Díky ní jsme se seznámili s Jay Dumcumem a Steve Smithem, poznali co to je canadien, buck dancing, dostali jsme videokazety, hudební nahrávky a nakonec jsem se i stal dealerem jejich stepovacích plechů. Od roku 1994 až dosud.

Na základě právě článků a fotek od Caroly Stevens v cloggerském časopise Double Toe Times nás už v roce 1993 navštívila cloggerka Polly Batian a pak na 14 dní(!!) americká skupina Silver Line Cloggers z kansaské Wichity. V jejím čele stál šoumen, krasavec a bezva chlap Jay Dumcum (24). Rozebrali jsme si amíky do rodin. Ti koukali! Trénovali jsme v Dejvicích na ZŠ Svobody a tam byl také první společný trénink. Milada s Jarkou – naše instruktorky a choreografky - jen žasly…. buck dancing a canadien. Pohyby celého těla, rukou, nápady a styl.... Připravili jsme pro Silver line cloggers a Caramellu společnéě vystoupení na Křížíkově fontáně (ale pršelo a tak z toho sešlo) a pak to byl především Country bál v Hrusicích. Pan Kunzel, tatínek naší skvělé tanečnice Lindy a baskytarista kapely Country Expres, měl v Hrusicích chatu. A připravil tam skvělý country bál. Sokolovna byla narvaná k prasknutí. Přišli místní kovbojové, Luděk Burian nejlepší jezdec Pony Expresu, vesničani, snad 400 lidí. Američané koukali na český western. A tancovalo se do padnutí... V dalších dnech navštívili vlakem Karlštejn, Terezín, Konopiště, pěšky Karlův most, Hradčany a nakonec s námi jeli do Rakouska na country festival v Traunsteinu. Spali jsme v našich stanech na louce… Když Jay po 14 dnech odlétal zpět, nevěděli jsme, že se ještě několikrát uvidíme. A dokonce u nich doma v Kansasu!

A Jay že pak ještě dvakrát přiletí do Prahy na Euroclog.

V roce 1994 se Caramella vydala za oceán! Na měsíc  jsme odletěli do USA. Splnil se mi sen. Deset let od založení Caramelly jsme se dostali do Ameriky. Už jsme si na ní nemuseli hrát. Byli jsme tam. Osm statečných: Já, Martin Konrád, Petr Mikulenka, Milada, Jana Juhová, Bačinka, Monika a Klára. Odétali jsme 12. srpna a vrátili se 13.září. Viděli jsme New York, Niagarské vodopády, Mississippi, Grand Canyon, Monument Valley, rodeo v Oklahomě, Las Vegas, mormony v Salt Lake City, Bryce Canon v Utahu, projeli se na koních v Kansasu, cloggerskou soutěž v Tulze, továrničku na stepky Stevens v Pennyslvánii, sochu Svobody… ale to je taky jiná a krásná kapitola.

Některým tanečníkům a tanečnicím v USA narostl hřebínek. V televizi na TV NOVA kde jsme byli hlavní hosté na Snídani s Novou jsme ještě vypadali jako jedna parta. Ale už to nebyla pravda.

Na Čokoládovém country bále 1. 10. v Edenu k 10.výročí Caramelly jsme tančili hoedown v amerických kostýmech společně, ale v šatnách to vřelo. Mluvilo se o vlastní skupině, proč Jeff, apod.

Slyšel jsem to a rozhodl jsem se nečekat a řešit to. Na tréninku jsem oznámil Miladě Mikulenkové že už s ní nechci dál spolupracovat. S ní odešlo dalších třináct lidí. A ti si založili vlastní skupinu – Crock 14.

A my jsme s Jarkou počítali ztráty a dívali se, kdo nám zbyl. A jaké kostýmy. A jaká předtančení. A tak vyhlásili jsme velký nábor do Caramelly a přišla řada naprosto vyjmečných tanečníků (Damian, Miracles, Romana, Jana Trnková) ! Pomocí nejstarší Caramelly jsme získali zpět většinu starých kostýmů. A díky Dětičkám v čele s Terezou Bachovou, Lindou a Alešem Burešem jsme mohli rychle doplnit sedm statečných kteří s námi zůstali - Martin Konrád, Jana Juhová, Punča, Rosálka, Zuzka, Tůnička a Dana Kalinová. A šlo se dál. Show must go on!

31.října 1994 se nám s Jarkou narodil syn Jirka Vašák.

 

  • Kdo je tu nejvyšší?!  » Click to zoom ->

    Kdo je tu nejvyšší?!

  • Já jsem tu nejvyšší! Václav Klaus.  » Click to zoom ->

    Já jsem tu nejvyšší! Václav Klaus.

  • Break v Country clubu v Srdíčku  » Click to zoom ->

    Break v Country clubu v Srdíčku

  • Break a Caramella mezi gejzíry Křižíkovy fontány na Výstavišti. Velký zážitek!  » Click to zoom ->

    Break a Caramella mezi gejzíry Křižíkovy fontány na Výstavišti. Velký zážitek!

  • Country Truck festival 1993 v maďarském Szegedu! Do Řecka či Turecka bylo už jen kousek...  » Click to zoom ->

    Country Truck festival 1993 v maďarském Szegedu! Do Řecka či Turecka bylo už jen kousek...

  • Hlas Ameriky z Lucerny - 1992  » Click to zoom ->

    Hlas Ameriky z Lucerny - 1992

  • Naše úplně první a výborné Dětičky 1992.  » Click to zoom ->

    Naše úplně první a výborné Dětičky 1992.

  • Country club Jiřího Brabce v hotelu Forum  » Click to zoom ->

    Country club Jiřího Brabce v hotelu Forum

  • Country club v hotelu Forum  » Click to zoom ->

    Country club v hotelu Forum

  • Tři krasavci z Caramelly  » Click to zoom ->

    Tři krasavci z Caramelly

  • Naše první pořádné vystoupení v televizi. 1992 Freestyle.  » Click to zoom ->

    Naše první pořádné vystoupení v televizi. 1992 Freestyle.

  • Sola ve Freestylu - Láďa a a Jarka  » Click to zoom ->

    Sola ve Freestylu - Láďa a a Jarka

  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  • První televizní vystoupení našich Dětiček v televizi. Videoklip skupiny Red Hats "Take Me Back To The Country"  » Click to zoom ->

    První televizní vystoupení našich Dětiček v televizi. Videoklip skupiny Red Hats "Take Me Back To The Country"

  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  • Tradiční prasátko u Vaška Kyliše  » Click to zoom ->

    Tradiční prasátko u Vaška Kyliše

  • Fousek byl (a je) komik!  » Click to zoom ->

    Fousek byl (a je) komik!

  • Focení u Alana Pajera v novém kostýmu na Romea  » Click to zoom ->

    Focení u Alana Pajera v novém kostýmu na Romea

  • Silvestr 1993/1994 na chatě v Brdech. Druhý den začínáme točit "Sněhurku a sedm trpaslíků"  » Click to zoom ->

    Silvestr 1993/1994 na chatě v Brdech. Druhý den začínáme točit "Sněhurku a sedm trpaslíků"

  • Sněhurka a sedm trpaslíků 1.1. - 2.1.1994  » Click to zoom ->

    Sněhurka a sedm trpaslíků 1.1. - 2.1.1994

  • Premiera filmu "Sněhurka a sedm trpaslíků" Párty u Radka Boučka.  » Click to zoom ->

    Premiera filmu "Sněhurka a sedm trpaslíků" Párty u Radka Boučka.

  • Rodeo ve Vestci bylo stylové!  » Click to zoom ->

    Rodeo ve Vestci bylo stylové!

  • Rodeo ve Vestci 1994. Devět majoretek na zahájení!  » Click to zoom ->

    Rodeo ve Vestci 1994. Devět majoretek na zahájení!

  • Na rodeu ve Vestci u Prahy 1993. Ukazujeme Virginia reel.  » Click to zoom ->

    Na rodeu ve Vestci u Prahy 1993. Ukazujeme Virginia reel.

  • Funus Caramelly 1994  » Click to zoom ->

    Funus Caramelly 1994

  • Niagara a Caramella  » Click to zoom ->

    Niagara a Caramella

  • Caramella u cíle.  » Click to zoom ->

    Caramella u cíle.

  • Příjezd do Prahy z USA s pohárem z Oklahomy.  » Click to zoom ->

    Příjezd do Prahy z USA s pohárem z Oklahomy.

  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  •   » Click to zoom ->
  • Náš první Hoedown v amerických košilích. Hraje Country Expres. Poslední vystoupení Milady za Caramellu...  » Click to zoom ->

    Náš první Hoedown v amerických košilích. Hraje Country Expres. Poslední vystoupení Milady za Caramellu...